Fakta om ramar

Vi använder mycket olika namn och begrepp när vi talar om ramar. Ibland är det lätt att förstå vad vi skriver om, och ibland är det lite svårare att förstå. På den här sidan reder vi ut de olika begreppen.

Lär dig mer och lyckas bättre

Oavsett om du är en glad amatör, vill inreda ditt hem, professionell fotograf eller en reklambyrå, finns det massor med fördelar av lite kunskap. Om du är konstnär eller behöver tavelramar till dina kunders väggar, kommer du snabbare nå dina resultat med lite kunskap om ramar.

Ramlister

Ramlist

Ramlisten är den långa list i trä som ännu inte kapats ner till mindre delar för en ram. Ramlisterna brukar vara på mellan två till tre meter långa innan de kapas och görs om till mindre delar.

Profil (profiltyp och listprofil)

Profiltyp (ibland profiltyp eller listprofil) är hur ramlisten ser ut när man ser den i profil, alltså konturen på ett tvärsnitt, eller hur den ser ut när man tittar på den från kortsidan. Alltså själva utseendet och hur den är utformad (konkav, konvex, hålkäl, halvstav, kornik med mera).

Tillverkning

Stavlimmning

När man stavlimmar ramlister lägger man ihop flera mindre trälister, och limmar ihop dessa till en större och bredare list. Fördelen med detta är att risken för att listen slår sig och blir skev minskar. Man kan därmed göra längre och rakare lister. Nackdelen är att tillverkningskostnaden ökar något.

Gera

När man gerar ramlister, sågar man ramlisterna i 45-graders vinkel. Även klippning i 45-graders vinkel förekommer. Det ger snygga vinkelräta hörn om 90 grader (2x45°). Om man kapar listen, sågas den i 0 grader. När man alltså gör det i vinkel, så kallas det alltså för att gera.

Fingerskarv

En fingerskarv ger en mycket stark sammanfogning av två trästycken. Fingerskarvning är vanligt när man vill förlänga trä på längden. Ändarna är frästa så att de ser ut som fingrar som passar i varandra, eller som en sågtandad yta. Det ger en mycket lång limyta som i sin tur ger en stark limfog. Fingerskarvningen gör att de mesta materialet kan tas om hand vid tillverkningen. Fingerskarvning görs bara på kilramar där de inte spelar någon roll för det synliga resultatet, eller på ramlister där fogarna inte syns (målas över etc.).

Mått

Falsmått (falsbredd, falshöjd, falsdjup och falsbotten)

Falsmåttet består av fyra olika mått. Dessa är falsbredden, falshöjden, falsdjupet och falsbotten. Inget annat skapar så mycket frågor som de olika falsmåtten. Därför har vi valt att förklara allt om falsmått på en helt egen sida. Läs mer om falsmått här.

Dagmått

Dagmåttet är storleken på öppningen framifrån i en ram. Dagmåttet brukar vara på totalt 10 till 16 millimeter mindre än falsbredden och falshöjden. Den mindre storleken på dagmåttet beror på den lilla kant (falsbotten) som innehållet vilar emot inuti ramen. Falsbotten brukar vara på mellan fem till åtta millimeter på varje sida. Det ger en total täckande yta på mellan 10 till 16 millimeter. Läs mer om dagmått.

Måttenheter

Millimeter (suffix mm) används som standard vid konstruktion och tillverkning. Vi brukar dock använda centimeter när vi talar om storlekar, t.ex. 50x70 cm, då vi tycker att det är lättare. En millimeter är detsamma som 1/1000 meter (det går alltså 1000 millimeter på en meter, samt 10 millimeter på 1 centimeter) och 1 centimeter är det samma som 1/100 meter (alltså 100 centimeter på en meter).

Måttangivelser

När vi anger mått, brukar dessa anges i ordningen bredd, höjd och djup, allstå bredd x höjd x djup (B x H x D).

Material

Syrafritt

Finare och dyrare papp till bakstycken och passepartouter tillverkas av syrafritt papper. Det innebär att pH-balansen i pappret är neutral, för att inte skada monterade och inramade fotografier och konst. Det finns också syrafri tejp för att inte skada det du ramar in. Både vanlig och dubbelhäftande syrafri tejp.

Träslag

Träslaget talar om vilket träd materialet kommer ifrån. Ett vanligt träslag är furu som kommer från tallen. Andra vanliga träslag är ek, bok och lönn.

Akrylglas

Akrylglaset ska inte förväxlas med det billigare plastglaset styrenplast. Vi använder uteslutande akrylglas i våra PLX-ramar. Akrylglaset har många fördelar mot vanligt glas. De vanligaste är att det är starkare än glas, det har mycket hög transparens och bra slagstyrka. Det brister inte som vanligt glas, är inte vasst och skapar inte vassa skärvor som vanligt glas. Läs gärna mer om akrylglas och styrenplast på Wikipedia.

Ytbehandling

Schattering

När listerna schatteras skapas eleganta skuggeffekter. Andra namn för schattering är nyansera, förtona eller skifta. Man gör det för att skapa mer levande ytor som kan ge en känsla av t.ex. antika ramar.

Repa

En repa är linje på ramlisten med en avvikande färg. Det kan vara en svart eller vit linje, som hjälper till att framhäva motivet i inramningen ännu mer. Linjen kan vara insjunken eller som en stav (upphöjning).

Riven

En riven list har en lätt ruggad yta längs med listen och ådringen, för att kännas mer genuin och äkta. Man vill inte att den ska se helt nytillverkad ut (läs plastig).

Foliering

När listerna folieras lägger man på en blank folie som påminner om vanlig aluminiumfolie till livsmedel. Den är dock mycket tunnare. Vanliga färger är silver, guld och brons. Det är även mycket vanligt att man folierar ramlisterna in mot motivet, för att göra ramen och inramningen än mer påtalande och markerande.

Betsning

När man betsar med en bets, färgas träet. Samtidigt behåller man träets naturliga och vackra mönster och ådring. En vanlig metod som ger fina levande ramlister. Finns i en mängd olika nyanser och färger, som även kan blandas efter eget tycke och smal. För att skydda ytan lackeras betsade lister med en klarlack, eller så blandar man klarlacken tillsammans med betsningen innan man stryker listerna.

Lasyr

Med en lasyr (lasur) får man en täckande färg, men som ändå tillåter att den naturliga ytan behålls från träet. Påminner lite om sättet att färga med bets.

Förgyllning

När vissa ramar får sin fina yta, sker det med en metod som kallas förgyllning. Förgyllaren lägger på tunna blad av guldfärgad metall på listen. Det ger mycket vackra, blanka och fina ytor i guld eller silver. Även brons förekommer. Allt detta jobb görs förhand av förgyllaren och är mycket tidskrävande.

Genomslipning

När man genomslipar ramlisterna, river man igenom färgen, så ett undre lager med färg framträder i de små revorna som uppstår. Det ger en unik yta som är livlig och spännande.

Verktyg

Flenor (böjstift)

Flenor och böjstift är två namn för samma sak. Det är små metallstift som du normalt hittar på baksidan av fotoramar. När du ska ta ut en bild, böjer du upp stiften för att ta ut innehållet. När du ska montera tillbaka innehållet, böjer du ner stiften mot bakstycket så att innehållet sitter kvar i ramen.

Inramningar

Passepartout

Passepartout är den skiva i papp som skapar en vit kant mellan ramen och bilden. Finns i flera storlekar och färger. Tillverkas av hårt och syrafritt papper och brukar vara på mellan två till fyra millimeter tjock. Vi säljer bara syrafria passepartouter på Alldo.

Träslag

Furu

Furu (Latin: Pinus sylvestris) är det vanligaste materialet i ramlister. Tillverkas av trädet tall. Vanligt som materialgrund för målade, förgyllda, betsade och laserade ramlister.

Ek (amerikansk vitek)

Den amerikanska viteken (Latin: Quercus alba) är mycket hård och stark. Den fina ådringen och färgen lämpar sig väl till ramar. Valet av ek är vanligt när man vill matcha möbler i inredning och hem, då ek är ett vanligt material vid möbeltillverkning.

Lönn

Lönnen (Latin: Acer platanoides) som är ett lövträd, passar mycket bra för tillverkning av tavelramar. Lönn är omtyckt på grund av sin fina ådring och ljusa, lite röd och rosa färg.

Bok

Det vackra trädet bok (Latin: Fagus sylvatica) är mycket populärt vid möbeltillverkning. Därför är det inte ovanligt att kan vi hitta boken i inredningar och ramar. Att bokens fibrer inte reser sig vid hyvling gör det lättbearbetat, och därför hittar vi det även i glasspinnar.

Kilramar

Kilram (spännram)

Kilramen (ibland spännram) är en träram bestående av fyra delar. På kilramen spänner man upp olika tyger och textiler. Det kan vara målarduk av linne, utskrifter på canvas eller andra typer av textiler. Ramen har slitsade hörn som flyter och kan röra sig. Med hjälp av träkilar kan man enkelt spänna tyget på ramen, genom att använda dessa kilar. Resultatet är en plan och fin yta. Andra fördelar är att tyget blir lättare att sträcka på en kilram som tappat sin spänst, samt att det är lätt att fästa tyget genom att häfta det direkt mot trä.

Slitsning

Kilramens ändar har tappar och urtag som passar i varandra på motsvarande plats. Det ger att starkt hörn som kan röra sig. Tekniken för ramkonstruktioner som är monterade i ändarna på detta sätt kallas för slitsning. Urtaget är själva slitsen och passdelen för slitsen heter tapp.

Stavlimning

Mindre delar ihoplimmade för att förhindra att delarna vrider sig. Detta åstadkoms då träets ådring ligger åt olika håll i de stavlimmade mindre delarna som bygger upp hela kilramen.

Övrigt

Komposit

Komposit är ett samlingsnamn för blandade plaster, och mycket vanligt som ett material vid tillverkning av billigare ramar. Importramar på lågprisvaruhus tillhandahåller ofta dessa typer av billiga kompositramar. Moderna ytbehandlingar och tekniker gör att de ser ut som riktiga träslag.

Ornament

Ornament från latinets ornare som betyder pryda, är en utsmyckning. Ofta som vackra former, men även symboler av olika slag. Utsmyckningar på ramar brukar vara i formen av blad, blommor, kvistar från diverse växter, svepande former och band av pärlor i olika former.

Alla artiklar »