Köpa måttbeställda passepartouter

På den här sidan visar vi dig hur du beställer våra syrafria och måttanpassade passepartouter. Vi kommer att visa hur du väljer yttermått och storlek på öppningen.

Yttermått och storlek på öppning

Det är enkelt att beställa passepartouter i egna storlekar. Först väljer du yttermåttet. Det är bredd och höjd, och skall vara samma som falsmåttet på din tavelram. Sedan väljer du storlek på passepartoutens öppning, som alltid ska vara mindre än öppningen.

Instruktionsvideo

I vår instruktionsvideo guidar vi dig genom alla de moment du behöver veta för att beställa passepartouter i dina egna mått.

Beskrivning steg för steg

Nedför beskriver vi de viktigaste punkterna inför en beställning av din passepartout i egna mått.

1. Passepartouten måste vara mindre än ramen

Viktigt! För att passepartouten ska passa i på insidan av din ram, måste yttermåttet på den vara ett par millimeter mindre än ramen!

2. Mät din ram på insidan

Börja med att mäta din ram på insidan. Du mäter falsbredd och falshöjd. Var noggrann och mät fram exakta mått i millimeter.

3. Bredd på yttermått och noggrannhet

Om du mäter fram t.ex. 28,4 centimeter i bredd på insidan av din ram, väljer du först 28 centimeter och sedan +2 millimeter i noggrannhet. Detta gör att yttermåttet blir ett par millimeter mindre, som i sin tur gör att den passar i insidan av din ram.

4. Höjd på yttermått och noggrannhet

Sedan gör du på precis samma sätt för höjden på yttermåttet. Om du mäter fram t.ex. 42,7 centimeter i höjd på insidan av din ram, väljer du först 42 centimeter och sedan +5 millimeter i noggrannhet. Detta gör att yttermåttet blir ett par millimeter mindre, som i sin tur gör att den passar i insidan av din ram.

5. Storleken på din bild

Om bilden som du vill ha en passepartouten till är 30x40 centimeter stor, ska du välja en öppning som är en centimeter mindre. Alltså 29x39 centimeter. Det här beror på att passepartouten ska kunna ligga uppe på bilden, och täcka lite av kanten runt om. När du väljer en centimeter mindre i storlek, kommer passepartouten att täcka cirka 0,5 centimeter runt om, vilket kan vara lagom. Ett tips är dock att välja två centimeter mindre, alltså 28x38 centimeter. Då kommer passepartouten att täcka en centimeter runt om istället, vilket underlättar monteringen.

6. Bredd och höjd på öppningen

När du bestämt hur stor öppning du vill ha, väljer du sedan bredd och höjd på öppningen. Bredden och höjden ska alltid vara mindre än yttermåttet. Kontrollera det, så vet du att du har tänkt rätt!

Några tips på vägen

Bredden på passepartoutens kant, alltså kanten mellan öppningen och tavelramen, brukar se bäst ut om den är cirka 5 till 8 centimeter bred. Bredden på kanten får du fram genom att ta yttermåttet och sedan subtrahera bredden på öppningen. Sedan dividerar du talet på två. Exempel, om bredden är 30 centimeter, drar du av öppningens bredd på 18 centimeter, vilket ger oss 12 centimeter. Sedan får vi fram att 12 centimeter dividerat på två, är sex centimeter.

 

Alla guider och artiklar »