Guider om ramar och inredning

Guider och artiklar om design, ramar och inredning

Här hittar du alla våra inspirerande och roliga guider. I guiderna beskriver vi i enkla steg för steg, hur du byter ramar på dina gamla tavlor, ramar in föremål, förbättrar din inredning genom att hänga dina tavlor på rätt sätt, använder kunskap om färger för att välja rätt ram till just din heminredning, väljer rätt ramar för dina motiv och mycket mer. Fler guider kommer löpande.

Våra guider

Nedan följer våra guider. Guiderna har olika svårighetsgrad där en del är mycket lätta, medan en del andra kräver lite mer av dig. Välkommen att tipsa om fler guider du skulle vilja se här.

Beställ så här   |   Montering och anvisningar   |   Design och inredning   |   Rama in   |   Kunskap om ramar

 

Guider om hur du beställer på sidan

Beställa måttanpassade ramar

Osäker på vilka mått du ska välja, och hur du gör när du beställer dina måttbeställda ramar? I den här guiden visar vi hur du beställer våra omtyckta måttanpassade ramar, och hur du väljer alla de olika måtten på ramen.
Så här köper du måttbeställda ramar »

Beställa måttanpassade passepartouter

I den här guiden visar vi hur du beställer våra syrafria passepartouter i dina egna önskade storlekar. Vi visar hur du väljer yttermåttet samt öppningen (fönster) i passepartouten.
Så här köper du måttbeställda passepartouter »

Beställa måttanpassade bakstycken

Här kan du läsa om hur du beställer syrafria bakstycken till dina tavlor och inramningar. Perfekt om du har udda storlekar och behöver ett skyddande bakstycke av hög kvalité.
Så här köper du måttbeställda bakstycken »

Beställa måttanpassade akryglas

Skydda dina inramningar och tavlor med ett skyddande akrylglas. Ett måste om du ramar in planscher, fotografier, affischer, papperskonstverk eller posters. Vi visar hur du väljer dina egna måttbeställda akrylglas i önskade storlekar med hjälp av bredd och höjd.
Så här köper du måttbeställda akrylglas »

 

Guider med monteringar och anvisningar

Monteringsanvisningar av måttbeställd ram

Här läser du våra monteringsanvisningar för din måttbeställda ram. Våra ramar levereras i lösa delar och monteras med en teknik vi kallar för Dynaframe.
Montering av måttbeställda ramar »

Så här monterar du bilder och motiv i dina ramar

Förutom hur man väljer storlekar på sina ramar, är frågorna om hur man kan montera konstverk, bilder, fotografier och motiv i sina ramar vanliga. I den här guiden berättar vi kort och grundläggande om några sätt du kan prova att använda för att montera innehållet i dina tavelramar.
Montering av konstverk, bilder och motiv i ramar »

Montera dina bilder enkelt med Push Mate

Push Mate är ett populärt verktyg vi säljer mycket av. I den här guiden visar vi dig hur detta enkla och smarta verktyg kan förenkla din montering, av dina bilder och foton i ramar. Dessutom med ett mycket snyggt och proffsigt resultat.
Montera busenkelt med Push Mate »

Montering av kilramar och uppspänning av tyg

I den här guiden visar vi hur du monterar ihop en kilram, spänner upp tyg och gör snygga hörn.
Montera ihop din nya kilram »

 

Guider om design och inredning

Hänga tavlor på väggen

Att hänga tavlor på väggen är en konst, men med några enkla knep kan du hänga tavlor precis lika bra som proffsen. Inte är det svårt heller. I denna guide visar vi hela sex olika sätt att hänga tavlor rätt på väggen.
Hänga tavlor på väggen »

Så väljer du rätt ram för din heminredning

Det finns en del saker man kan tänka på för att få bästa möjliga harmoni mellan tavlans motiv, ramen och heminredningen. Här tipsar vi dig för bästa resultat.
Välj rätt ram för din heminredning »

Använd alltid en passepartout för bästa resultat

Genom att använda en passepartout får din inramade bild att synas ännu bättre. Den framhävs på ett mycket kostnadseffektivt sätt, och hela inramningen blir mycket exklusivare.
Använd alltid passepartout för bästa resultat »

 

Guider om att rama in

Vi ramar in en digital fotoram

En digital fotoram är ett fiffigt och snyggt sätt att visa upp bilder på. Låt din digitala fotoram smälta in med övrig heminredning hemma genom att rama in den i en tavelram.
Rama in en digitala fotoram »

Vi gör en objektinramning med en liten sked

Men en kupol i akrylplast kan du själv rama in små saker och föremål. Här visar vi dig hur det går till när vi ramar in en gammal antik tesked, som vi köpt på en loppmarknad.
Rama in småsaker »

Vi gör en tjusig griffeltavla för väggen

Griffeltavlan är populär av många anledningar. För barnen att kladda på, som meny, eller kom-i-håg. Men varför inte göra en tjusig variant med en snygg tavelram? Här visar vi hur du gör hela vägen från en tom träskiva till en inramad griffeltavla.
Gör en egen inramad griffeltavla »

Vi ramar in en gammal tavla i en måttbeställd ram

I den här guiden har vi köpt en gammal tavla på en loppis med en riktig målning. Vi ger den ett nytt liv genom att snabbt och enkelt montera en ny tavelram på tavlan.
Ny ram på en gammal tavla »

 

Guider om kunskap och ramar

Var rädd om dina tavlor och konst

Många har värdefull konst hemma. Det finns flera saker som kan göra för att förlänga livslängden på dessa. Var rädd om dina inramade bilder.
Var rädd om dina tavlor och din konst »

Syrafri passepartout och syrafritt papper

Om du är rädd om det du ramar in, eller om det är värdefull konst, är det mycket viktigt att använda syrafria material. De ska dessutom vara arkivbeständiga. Läs mer om vad det innebär att material som passepartout, bakstycke och kartong är syrafri.
Om syrafri passepartout och papp »

Allt om ramens falsmått

Falsmåttet är storleken på din ram. Man utgår alltid från dessa mått när man beställer ramar. Därför är det viktigt att veta och känna till alla falsmått som t.ex. falsbredd, falshöjd, falsdjup och falsbotten.
Lär dig vad falsmått är »

Lär dig mer om ramar

I denna guide har vi samlat en del ramkunskap. Att kunna och känna till ord, begrepp och olika delar av en ram, kan vara nödvändigt för att lyckas med sina projekt. Läs mer om ramar här.
Kunskap om ramar »

Vanliga pappersstorlekar och fotostorlekar

I den här guiden kan du läsa om de mest förekommande storlekarna på papper för utskrifter, och för fotografier. Dessutom om F-formatet, som är vanligt för konstverk, som till exempel akvarellpapper.
Pappersformat och fotostorlekar »